اعصاب و روان, مجله سلامت

استرس و روش های کنترل آن

استرس

استرس یک عامل مهم بسیار مهم و جدی می باشد که به خودی خود تمام زندگی شخصی، کاری و اجتماعی فرد را تحت الشعاع قرار می دهد. اما آیا استرس داشتن امری طبیعی است؟ علت ایجاد استرس چیست؟ آیا استری درمان دارد؟ آیا می توان استرس را کنترل کرد؟ برای مقابله با استرس چه کارهایی باید انجام داد؟ امروز در مجله فاران شیمی قصد داریم در مورد استرس ،تاثیر آن در زندگی و محیط کار و روش های کنترل آن صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.

استرس چیست؟

به طور کلی می توان گفت در جوامع امروزی اکثریت افراد به علت مسائل و مشکلات زندگی،سختی کار و چالش های مربوط به آن دچار استرس می شوند. استرس را می توان فشار روانی دانست که فرد دیگر قادر به تحمل کردن آن نمی باشد و منشا بیرونی دارد.در بعضی از مواقع فشار استرس به گونه ای زیاد می شود که فرد دچار بیماری های جسمی و روانی می شود.

عوارض استرس

همانطور که گفته شد استرس فشار روانی است که از محیط بر فرد اثر می گذارد. جالب است بدانید که استرس را نمی توان همیشه حالتی بد دانست زیرا در بعضی مواقع استرس باعث دو چندان شدن تلاش و پشت کار افراد در کار و درنهایت پیشرفت آنها می شود.

اما اگر میزان و شدت استرس بیش از حد باشد به گونه ای مانع عملکرد درست و مثبت  فرد شود و ماندگار باشد به شدت بد و مضر است. از عوارض استرس نوع مضر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض جسمی

  • تغییر وزن و اشتها
  • فشردن دندان ها بهم
  • سندروم روده تحریک پذیر و یبوست و اسهال
  • تعرق بیش از حد
  • خستگی جسمانی
  •  اختلال در خواب
  • تکرر ادار

عوارض روانی

  •  تفکرات نگران کننده و منفی
  •  اختلال در تمرکز حافظه
  • خستگی روانی
  •  تغییرات خلق و خو
  •  از دست دادن صبر و تحمل
  • افسردگی

نکته بسیار مهم

اگر فرد توانایی کنترل استرس خود را نداشته باشد و فشار استرس بیش از حد و طولانی مدت باشد خطر ابتلا به بیماری MS فرد را تهدید می کند.

روش های کنترل و مدیریت استرس

روش های زیادی برا کنترل و مدیریت استرس وجود دارد اما مهم ترین قدم برای مقابله با استرس داشتن اعتماد به نفس و باور داشتن به خود  است. در زیر به چند روش ساده برای کنترل استرس اشاره خواهیم کرد.

انجام دادن کاری هایی که به آن علاقمند هستید:

یکی از راه های رهایی از استرس این است که خودتان را سرگرم کارهایی کنید که به آن ها علاقه دارید. حتی اگر شغل شما باعث استرس است می توانید با انجام کارهایی که باعث ارامش شما می شود در کنار کار خود از شدت استرس آن کم کنید یا آن را نابود کنید.

داشتن خواب کافی و منظم

آمارها نشان می دهد  افرادی که خواب کافی و منظم ندارند بیشتر در معرض استرس قرار می‌گیرند. توصیه می‌شود روزانه حداقل ۸ ساعت خواب کافی و مفید داشته باشید پیشنهاد می شود  اگر قبل از خواب استرس داشتید و نگران بودید، مواردی که باعث ایجاد نگرانی شده را روی کاغذ بنویسید و با خود بگویید در زمان مناسب مسائلی را که باعث نگرانی شده را حل می‌کنید.

دوری کردن از منابع و محیط های منفی

از حضور داشتن در محیط هایی که به شما حس خوبی منتقل نمی کند  و یا به طور کلی از رفت و آمد کردن با افرادی که انرژی منفی به سمت شما ارسال می کنند به شدت دوری کنید.

ورزش کردن منظم

یکی از بهترین روش های کنترل استرس انجام ورزش هایی مثل یوگا، ماساژ، پیاده‌روی، شنا می باشد ورزش کردن باعث افزایش اعتماد به نفس در شما می‌شود؛ زیرا با ورزش کردن هورمون سروتونین که شادی آور است در بدن آزاد شده و فرد می‌تواند استرس خود را مدیریت کند.

صحبت کردن با فرد قابل اعتماد در مورد علت استرس

زمانی که حس می‌کنید تحت فشار قرار دارید و کنترل اوضاع برایتان دشوار شده، تلاش کنید با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده که بدون قضاوت می تواند به حرف های شما گوش بدهد تماس بگیرید و کمی با او صحبت کنید. تخصصان بر این باورند که یک گفت و گوی موثر در بستر ارتباطی سالم می‌تواند تا حد زیادی شفابخش باشد.

انجام مدیتیشن

برای اینکه استرس‌های محیطی را مدیریت کنید باید به یک آرامش درونی دست پیدا کنید به همین خاطر  ابتدا باید کنترل بدن خود را به دست بیاورید استفاده از ریلکسیشن به شما کمک می‌کند تا بتوانید بر ذهن و بدن خود مسلط شده و به این ترتیب اوضاع را بسیار بهتر مدیریت کنید.

داشتن هدف در زندگی

هدف داشتن در زندگی و تلاش برای رسیدن به آن و پذیرفتن چالش ها و سختی های راه باعث می شود بر استرس خود غلبه کنید و آن را تا حد مناسبی کنترل کنید. اگر کمال گرایی افراطی داشته باشید باعث می‌شود زمانی که در راه رسیدن به هدفتان با چالش مواجه می‌شوید دچار استرس زیادی شوید. پس از کمال گرایی دوری کنید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *