بیماری ام اس چیست؟ علت ابتلا به ام اس چه می باشد؟
بیماری ام اس یک بیماری التهابی بافت سفید مغز است به بیان دیگر بافت سفید مغز بنا به دلایلی که هنوز مشخص نشده شروع به واکنش نشان دادن به برخی عوامل می کند و بدن نسبت به التهاباتی که در سیستم عصبی اتفاق افتاده است وارد واکنش می شود. در تهاجم بین بافت سفید مغز و سیستم ایمنی یک سری واکنش ها در بافت سفید اتفاق می افتد که منجر به آسیب رشته های میلین می شود.
رشته های میلین درواقع یک نوع بافت چربی هستند که فیبرهای عصبی را احاطه می نمانید و وظیفه ی آن ها انتقال پیام های عصبی می باشد بنابراین در بیماری MS به علت آسیبی که این بافت سفید می بیند انتقال پیام های عصبی دچار اختلال می شود گاهی آسیبی که به بافت عصبی وارد می شود به گونه ای شدید است که انتقال پیام عصبی کاملا ازبین می رود ودر مواقع دیگر ممکن است تنها بخشی از انتقال پیام دچار اختلال شود این امر باعث بروز یکسری علائم در بیمار می شود که این علائم ناشی از اختلال و آسیب فیبرهای عصبی می باشد.
توجه
در افراد مبتلا به MS به علت انجام برخی روش های درمانی مخصوص امکان ابتلا به دیابت بسیار زیاد می باشد به همین منظور باید رژیم غذایی کنترل شده ای را داشته باشند.
عوامل موثر در بیماری ام اس
عوامل مختلفی در ابتلا به بیماری ام اس نقش دارند اما از فاکتورهای مهم ابتلا به بیماری MS می توان به مواردی زیر اشاره کرد:
- فاکتورهای محیطی
- فاکتورهای ژنتیکی
- تغذیه
- آب و هوا
- کمبود ویتامین دی
لازم است بدانید که هیچ کدام از عوامل ذکر شده در فوق به عنوان عامل اصلی ابتلا به MS اثبات نشده اند.
نکته
آمارها و تحقیقات نشان می دهد که سرعت ابتلا به بیماری ام اس در خانم ها بیشتر از آقایان می باشد.به طور دقیق تر می توان گفت معمولا خانم ها سه برابر بیشتر از آقایان دچار این بیماری می شوند.
علائم بیماری ام اس
همانطور که می دانید مغز کنترل تمام سیستم های بدن از جمله تعادلی، حرکتی،بینایی و شنوایی و …. را برعهده دارد پس بنابراین در اسیب بافت سفید مغز این قسمت ها دچار اختلال می شوند و با توجه به این که کدام یک از این قسمت ها دچار آسیب شده اند بیمار علائم متفاوتی دارد. از شایع ترین علائم بیماری MS می توان موارد زیر را نام برد:
تاری دید
افراد مبتلا به بیماری MS دچار تاری دید یک طرفه می شوند که این اختلال دید در عرض چند ساعت و الی چند روز پیشرفت می کند و معمولا با حرکتات دردناک چشم همراه است.
اختلالات حسی
افراد مبتلا به MS در بیشتر مواقع برای مدتی طولانی دچار خواب رفتگی و یا بی حسی در اندام هایی مثل صورت،دست، پا و……. می شود.
دوبینی در دید
یکی دیکر از علائمی که افراد مبتلا به MS با آن مواجه هستند دوبینی می باشد منظور از دوبینی این است که فرد با دین تصاویر دچار دوبینی می شود و این موجب اختلال در فعالیت های روزمره فرد خواهد شد.
عدم تعادل
یکی دیگر از علائم MS عدم تعادل در راه رفتن و داشتن سرگیجه می باشد.
خستگی
خستگی یکی از نشانه هایی است که افراد زیادی را مورد آزار قرار می دهد.
اختلالات اسفنکتری
در این اختلال گاهی بیمار احساس می کند که باید هرچه سریع تر خود را به سرویس بهداشتی برساند ،گاهی ادرار کردن به سختی و با درد همراه است و یا گاهی فرد دچار تکرر ادرار می شود.
به طور کلی می توان گفت علائم ذکر شده در فوق در افراد مختلف متفاوت است. لازم به ذکر است که علائم مربوط به بیماری MS به صورت نوسانی می باشد منظور نوسانی بودن علائم این است که امکان دارد در برخی از ساعات روز این علائم در بیمار بیشتر ظاهر شوند و در برخی دیگر از ساعات روز علائم کرد شود و یا حتی بهبود یابد.
توجه:
هر نوع اختلال حسی که به صورت موقتی برای افراد بنابر دلایل مختلفی مثل نشستن های طولانی مدت و نادرست اتفاق می ا فتد دلیل بر داشتن بیماری ام اس نمی باشد.آن اختلال های حسی از اهمیت زیادی برخوردار است که برای مدت طولانی بین چند روز و چند هفته ادامه دار باشند. در این صورت فرد باید به پزشک متخصص مراجعه نماید
روش های کنترل بیماری ام اس
توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری ام اس برای کنترل بیماری و کم کردن شدت علائم بیماری موارد زیر را جدی بگیرند.
- مصرف ویتامین D به میزان لازم
- تغدیه سالم و پیرهیز غذایی
- ورزش کردن به صورت منظم
- پرهیز از مشروبات الکلی و دخانیات
- مصرف منظم داروهای ام اس تجویز شده توسط پزشک متخصص
نکته
بیماری ام اس در همه ی سنین ممکن است رخ دهد اما معمولا پیک شایع بیماری بین سنین 20 الی 40 سالگی می باشد. در کمی از بیماران ابتلا به MS در سن قبل از ده سالگی و شصت سالگی به این بیماری مبتلا شده اند.
به بهانه روز جهانی آگاهی بخشی بیماری ام اس تصمیم داریم شما را با این بیماری بیشتر اشنا کنیم.