مجله سلامت, ویروس‌ها

ایدز و روش های درمان آن

HIV

ایدز چیست؟ علائم بیماری ایدز چیست؟  از کجا بدانیم به ایدز مبتلا شده ایم؟ آیا بیماری ایدز درمان دارد؟ داروی های مناسب برای ایدز چه چیزهایی هستند؟ این ها سوالات بسیار مهمی هستند که در زمینه ی بیماری ایدز و ویروس HIV مطرح می شود ما امروز در مجله سلامت فاران شیمی  به مناسبت روز جهانی ایدز به بررسی این بیماری می پردازیم.

روش های تشخیص بیماری ایدز

همانطور که می دانید سیستم ایمنی بدن یا همان گلبول های سفید خون نقش حفاظت از بدن و مقابله با انواع بیماری ها،عفونت ها و ویروس ها را برعهده دارند. در واقع می توان گفت سیستم ایمنی بدن زمان مواجهه شدن با عفونت ، پادتن هایی را تولید می کند که در خون گردش کرده  و به عوامل بیماری زا حمله می کنند. این پادتن ها بر بسیاری از عوامل بیماری زا غلبه می کنند.

اما اگر فرد دچار بیماری ایدز یا آلوده به ویروس  HIV باشد این پادتن ها باوجود این که به میزان قابل توجهی در بدن تولید می شوند اما توانایی مقابله با ویروس ها را ندارند در واقع بزرگترین مزیت ترشح شدن این نوع پادتن ها در خون این است  که از این طریق می توان تشخیص داد که فرد دچار بیماری ایدز و یا آلوده به HIV می باشد.

چه آزمایش هایی برای تشخیص ایدز صورت می گیرد؟

آزمایش های پادتن HIV

  • آزمایش الیزا    ( ELISA )

این آزمایش به عنوان تست استاندارد برای غربالگری خون و فرآورده های خونی است و معمولا افرادی انجام می دهند که تمایل دارند بدانند وضعیت HIV آنها چگونه است. لازم به ذکر است بدانید که درصد خطا در این آزمایش بالا می باشد.

  •  آزمایش سریع ( Rapid )

به طور کلی می توان گفت سرعت انجام و آزمایش و دریافت نتیجه آزمایش بسیار کوتاه است. آزمایش rapid نسبت به آزمایش ELISA دقت کمتری دارد و درصد خطادر آن درمقایسه با ELISA بیشتر است.

  •   آزمایش وسترن بلات  ( Western Blot )

این آزمایش زمانی صورت می گیرد که نتیجه ی آزمایش ELISA  مثبت شده باشد. درواقع با انجام این ازمایش صحت نتیجه ELISA  مشخص می شود.

آزمایش های سنجش خود ویروس

آزمایش HIV PCR

PCR بعد از آن که نتیجه ی آزمایش Western Blot مثبت شد برای بررسی ژن های ویروس موجود در خون صورت می گیرد. در واقع می توان گفت معتبرترین و گرانترین آزمایش برای تشخیص ویروس  HIVدر خون می باشد.

آزمایش Viral Load  

این آزمایش برای برای تعیین شدت عفونت HIV   انجام می شود درواقع در این آزمایش مشخص می شود  چه تعداد ویروس در یک میلیمتر مکعب خون وجود دارد. هزینه انجام این آزمایش نیز بالا می باشد.

روش های درمان ایدز

برای کنترل و پیشگیری بیماری ایدز روش نه تنها مصرف دارو نقش بسزایی دارد بلکه انجام و رعایت برخی نکات در منزل نیز می تواند کمک شگرفی در روند کنترل بیماری داشته باشد.

درمان خانگی

  • تغذیه سالم

همانطور که می داند خوردن غذاهای سالم و طبیعی انرژی بیشتری را در بدن ایجاد می کنند و بدن را تقویت می کنند. درنتیجه موجب حفاظت از سیستم ایمنی بدن می شود. به افراد مبتلا ایدز توصیه می شود در رژیم غذایی خود همواره از میوه جات و سبزیجات تازه، تمام دانه ها و پروتئین بدون چربی استفاده کنند و از مصرف محصولات لبنی غیر پاستوریزه، تخم مرغ خام و غذاهای دریایی خام مثل صدف، سوشی و یا ساشیمی پرهیز کنند.  وگوشت را به طور کامل پخت کنند.

  • واکسن

 تزریق واکسن ها از عفونت هایی مثل ذات الریه، آنفلانزا و … جلوگیری می کند اما واکسنی که برای بیمار مبتلا به ایدز استفاده میشه نباید حاوی ویروس زنده باشد علت آن هم این است که این افراد دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند.

  • پرهیز از نگهداری حیوانات خانگی

از آنجایی که برخی از حیوانات  خانگی ممکن است آلوده به انگل و قارچ باشند توصیه می شود از نگهداری و لمس آنها خودداری کنید.  زیرا می تواند باعث  بروز عفونت در افراد مبتلا به ایدز شود.

درمان دارویی

تا به امروز متاسفانه هیچ دارویی برای درمان کامل و قطعی بیماری ایدز ساخته نشده است اما دسته از داروها هستند که در کنترل این بیماری و عود آن نقش بسزایی دارند.

  • مهارکننده ترانس کریپتاز معکوس غیر نوکلئوزیدی (NNRTIs)

این دسته پروتیینی را که مورد نیاز HIV  هست تا خود را تکثیر دهد ضعیف می کند.

  • مهارکننده های پروتئاز (PIs)

پروتئاز یکی از انواع پروتئین هایی است کهHIV  به آن نیاز دارد تا خودش را تکثیر دهد در واقع PIS  این نوع پروتئین را ناتوان می کند.

  • مهارکننده های ورود

این داروها از ورود HIV به سلولهای CD4 جلوگیری می کند.

  • مهارکننده های اینتگراز

این داروها با ناتوان کردن اینتگراز ، پروتئینی که HIV برای تکثیر خود و وارد کردن ژنتیک خود داخل CD4 استفاده می کند را از بین می برد. 

عوارض جانبی داروهای ایدز

داروهای ایدز در افراد مختلف عوارض متفاوتی را بروز می دهند از جمله ی این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تهوع، استفراغ یا اسهال
  • بیماری قلبی
  •  ضعف استخوان و از دست دادن استخوان
  •  تفکیک بافت عضله 
  •  سطوح غیر طبیعی کلسترول
  •  قند خون بالا (دیابت)

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *