آیا شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که به محض بروز علائم سرماخوردگی یا بیماریهای عفونی دیگر خودسرانه شروع به مصرف آنتیبیوتیک و شربت های سرماخوردگی میکنید؟ آیا میدانید مقاومت آنتیبیوتیکی یکی از بزرگترین تهدیدهای سلامت جهانی محسوب میشود؟ آیا هر آنتی بیوتیکی برای درمان هر نوع بیماری عفونی مناسب است؟ به مناسب هفته آگاهی بخشی از آنتی بیوتیک ها امروز در مجله فاران شیمی قصد داریم درمورد آنتی بیوتیک ها و موارد مصرف آن صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
آنتی بیوتیک چیست؟
آنتی بیوتیک (Antibiotic) نوعی دارو است که باعث از بین رفتن یا جلوگیری از رشد باکتریها میشود. آنتی بیوتیکها هیچ تاثیری روی ویروسها، قارچها یا انگلها ندارند. آنها یک کلاس را در گروه بزرگتری از ترکیبات به نام ضد میکروب تشکیل میدهند. آنتی بیوتیکها برای بدن میزبان نسبتاً بی ضرر هستند، بنابراین میتوانند برای درمان عفونتهای باکتریایی به راحتی مورد استفاده قرار گیرند.
هفته آگاهی بخشی از مقاومت میکروبی
سازمان بهداشت جهانی از سال ۲۰۱۵ میلادی تاریخ ۱۴ تا ۲۴ نوامبر(۲۳ آبان تا دوم آذر) هر سال را تحت عنوان هفته جهانی اطلاع رسانی در مورد مقاومت میکروبی (Week Awareness Antimicrobial World) اعلام و از کشورهای جهان دعوت به همکاری برای اطلاع رسانی و آموزش عمومی در زمینه مهار مقاومت میکروبی نموده است. به همین جهت در جمهوری اسلامی ایران نیز تاریخ ۲۲ تا ۲۸ آبان ماه با همین عنوان نامگذاری شده است تا با همکاری ذینفعان برون بخشی و درون بخشی و با رویکردی مناسب نسبت به اطلاع رسانی در این خصوص برنامه ریزی و اقدام شود.
مصرف بی رویه و غیر ضروری بودن میزان قابل توجهی از آنتی بیوتیک ها
سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که بیش از نیمی از آنتی بیوتیک های تجویزی اشتباه بوده است یا به به صورت نامناسب فروخته می شوند و نیمی از این موارد به صورت صحیح استفاده نمی شوند. آمارها و مطلاعات نشان داده است که سالانه بیش از ۸.۲ میلیون مورد جدید از عفونت توسط میکروبهای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها در دنیا رخ میدهد و در نتیجه آن بیش از ۳۵ هزار نفر میمیرند، بر این اساس مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها یکی از بزرگترین تهدیدات بهداشت عمومی محسوب میشود.
آگاهی بخشی از مصرف آنتی بیوتیک ها یکی از اهداف کلیدی سازمان بهداشت جهانی، سازمان بهداشت آمریکا دولت های بسیاری از کشورها می باشد.
منظور از مقاومت آنتی بیوتیکی چیست؟
مصرف بیش از حد آنتیبیوتیکها باعث میشود که باکتریها نسبت به دارو مقاوم شوند یعنی درمان با آنتیبیوتیک دیگر پاسخگو نخواهد بود. اگر باکتری نسبت به آنتیبیوتیک مقاوم شود عفونتهای معمولی و رایج هم غیرقابل درمان خواهند شد عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک میتوانند منجر به افزایش زمان بستری در بیمارستان، افزایش هزینههای درمان و افزایش نرخ مرگ و میر شوند.
توجه
همیشه برای استفاده از آنتیبیوتیکها با یک متخصص مشورت کنید.