سندروم روده تحریک پذیر یک نوع اختلال دستگاه گوارشی است که شامل طبقه بندی زیر می باشد:
- سندروم روده تحریک پذیر همراه با یبوست : یبوست از شایع ترین علایم این دسته میباشد.
- سندروم روده تحریک پذیر همراه با اسهال: اسهال از شایع ترین علایم این دسته میباشد.
- سندروم روده تحریک پذیر با اسهال و یبوست: حرکات غیر طبیعی روده گاهی منجر به بروز اسهال و گاهی یبوست میشود.
- سندروم روده تحریک پذیر طبقه بندی نشده: فرد با تشخیص سندروم رده ی تحریک پذیر در هیچکدام از این سه گروه بالا قرار نمی گیرند.
علت ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
جالب است بدانید در حال حاضر دلیل مشخصی برای ایجاد سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد اما براساس مطالعات انجام شده عوامل میکروبی می توانند نقش مهمی در ابتلا به این بیماری داشته باشند. از دیگر عواملی که در ابتلا به این اختلال مزمن نقش دارند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- استرس
- رژیم غذایی نامناسب
- برخی از آنتی بیوتیک ها
- تغییرات هورمونی در زنان
- عفونت دستگاه گوارش
- عوامل ژنتیکی
علائم و نشانه های سندروم روده تحریک پذیر
نشانه های بروز این سندروم در افراد مختلف باتوجه به شرایط جسمانی و روحی آنها متفاوت است . ازشایع ترین علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر در عادات روده
- تورم و نفخ شکم
- اسهال
- یبوست
- درد و گرفتگی قسمت تحتانی شکم (که اغلب پس از دفع مدفوع کاهش مییابد)
- احساس دفع ناکامل پس از اجابت مزاج
عوامل موثردر کنترل و پیشگیری سندروم روده تحریک پذیر
مصرف مکملهای پروبیوتیک
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که باعث سلامت روده میشوند. مصرف پروبیوتیک معمولا به اکثر مبتلایان کمک میکنند. البته، ممکن است فرد بلافاصله پس از مصرف مکمل، اثرات آن را احساس نکند. بنابراین باید در چندین هفته مصرف شود تا در بلند مدت بتوان اثرات مثبت آن را بررسی کرد.
افزایش مصرف غذاهای فیبردار
سطح متعادل فیبر در رژیم غذایی میتواند به هضم سالم کمک کند. از این رو حتما توصیه می شود که همه افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر از غذاهای فیبردار استفاده نمایند.
مصرف غذا در حجم کم و تعداد وعده های بیشتر
توصیه میشود برای آنکه معده و روده عملکرد بهتری داشته باشند بیماران مبتلا به این بیماری از حجم غذایی خود کاسته و تعداد وعده های غذایی خود را افزایش دهند.
مصرف آب و مایعات به میزان زیاد
به فرد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر به دلیل اینکه از لحاظ دفع دچار اختلال می شود توصیه می شود حتما مصرف آب به مقدار زیاد را جدی بگیرند.
پرهیز از مصرف الکل
مصرف الکل و دخانیات به طور کلی در روند دستگاه گوراش تاثیر منفی می گذارند به همین علت فرد مبتلا به بیماری روده تحریک پذیر هرگز نباید الکل مصرف نماید.
درمان بیماری سندروم روده تحریک پذیر
در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد. با این حال، اگر فرد مبتلا از عوامل محرک دوری کند، رژیم غذایی مناسبی داشته باشد و به توصیههای پزشک خود عمل کند، به طور قابل توجهی میتواند علایم بیماری را کاهش داده و از پیشرفت آن جلوگیری کند.