امروزه به علت افزایش مشکلات و مسائل افراد در جامعه فشارهای عصبی و استرس کاری در بسیاری از افراد دوچندان شده است همین امر باعث بروز انواع بیماری ها در به خصوص سکته مغزی در آن ها می شود. از متداول ترین سوالاتی که در این زمینه مطرح می باشد می توان به علت بروز سکته مغزی و علائم سکته مغزی اشاره کرد در مقاله ی امروز فاران شیمی به سکته مغزی و نکات مربوط به آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی عارضهای بسیار جدی و مرگبار است که هنگامی اتفاق میافتد که جریان خون قسمتی از مغز در اثر انسداد رگ مغزی به وسیله یک لخته خونی و یا پارگی یکی از عروق تغذیه کننده آن قسمت بافت مغز کاهش پیدا کند. به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد، این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد، این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند.
انواع سکته مغزی
حمله ایسکمیک گذرا
حملههای ایسکمیک گذرای مغز که بعضا به آن هشدار یا سکته خفیف نیز گفته میشود به علت کاهش موقت خونرسانی به یکی از قسمتهای مغز باعث ایجاد یک سری علائم گذرا می شود.
سکته مغزی ایسکمیک
این نوع سکته مغزی شایعترین نوع سکته مغزی است و هنگامی ایجاد میشود که لخته (تجمع رسوبات چربی در لایه داخلی رگ)مانع جریان خون به مغز شود. این امر باعث کاهش قابل ملاحظه جریان خون شده که به آن ایسکمی میگوییم.
سکته مغزی ناشی از خونریزی
سکته مغزی ناشی از خونریزی هنگامی اتفاق میافتد که یکی از عروق مغزی دچار پارگی شده می شود. این نوع سکته مغزی خود دارای سه نوع می باشد. که عبارتند از:
آنوریسم
نوع اول آنوریسم است که بخشی از رگ خونی ضعیف شده به سمت خارج متورم و گاهی پاره میشود.
ناهنجاری شریانی
نوع دوم ناهنجاری شریانی است که رگهای خونی تشکیل شده به اشکال غیرطبیعی را درگیر میکند. اگر چنین رگ خونی پاره شود، میتواند باعث سکته مغزی خونریزی دهنده شود.
سکته مغزی خونریزی دهنده در فشار خون بالا
به طور کلی می توان گفت فشار خون بسیار بالا میتواند باعث ضعیف شدن رگهای خونی کوچک مغز و در نتیجه خونریزی مغزی شود.
علائم سکته مغزی
گیجی ناگهانی، مانند مشکل در درک صحبتهای شخص
مشکل در راه رفتن، سرگیجه ناگهانی یا از دست دادن هماهنگی
سردرد ناگهانی و شدید که دلیل مشخص دیگری ندارد
مشکل در دیدن یک یا هر دو چشم
یکی از روش های تشخیص علائم مربوط به سکته مغزی روش fast می باشد. انجمن ملی سکته مغزی در این روش سوالاتی را مطرح نموده که به شناسایی علائم سکته مغزی کمک بسزایی می نماید.سوالات مطرح شده در این روش به شرح زیر می باشد.
روش fast
صورت (F): آیا هنگام لبخند زدن، یک طرف صورت آویزان میشود؟
بازوها (A): وقتی هر دو بازو را بالا میآورید، آیا یک بازو پایین میافتد؟
گفتار (S): آیا شیوه سخن گفتن نامفهوم است؟ آیا در صحبت کردن مشکلی دارید؟
زمان (T): در صورت بروز هر یک از این علائم، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
عوارض بعد از سکته مغزی
فلج عضلات: ممکن است فلج در یک طرف بدن اتفاق بیفتد یا کنترل برخی از ماهیچهها مانند عضلات یک طرف صورت یا یک بازو را از دست دهیم.
اختلال در صحبت کردن یا بلعیدن: سکته مغزی ممکن است بر کنترل عضلات دهان و گلو تأثیر بگذارد و صحبت کردن، بلعیدن یا غذا خوردن را برای ما دشوار کند.
از دست دادن حافظه : بسیاری از افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، به کاهش حافظه مبتلا میشوند. حتی ممکن است در تفکر، استدلال، قضاوت و درک مفاهیم مشکل داشته باشند.
درد: احساس درد، بیحسی و سوزن سوزن شدن در برخی قسمت های بدن