کلیه, مجله سلامت

موثرترین روش در پیشگیری از نارسایی مزمن کلیه

شاید برای شما هم سوال شده باشد که  علت ابتلای افراد به بیماری نارسایی کلیه چیست ؟آیا راه حل هایی وجود دارد تا بتوان پیشروی نارسایی کلیه را کنترل نمود؟ ما امروز در مجله سلامت فاران شیمی قصد داریم درمورد بیماری نارسایی مزمن کلیه و درمان نارسایی مزمن کلیه صحبت کنیم .

بیماری نارسایی مزمن کلیه

این بیماری ناشی از تخریب مزمن یا طولانی مدت کلیه ها اتفاق می افتد بیماری هایی مثل دیابت ،فشارخون،گلومرونفرید یا التهاب نفرون های کلیه، کیست های متعدد در کلیه باعث تخریب کلیه در طولانی مدت می شود. منظور از نارسایی مزمن این است که تخریب یا نارسایی کلیه می توانند در زمان طولانی تر مثلا درعرض چند ماه و یا چند سال صورت گیرد.

علائم بیماری نارسایی مزمن کلیه

قبل از آن که به بررسی علائم این بیماری بپردازیم لازم است بدانید که با توجه به شدت نارسایی علایم مختلفی می تواند  ایجاد شود. از بارزترین علائم این بیماری عبارت اند از :

علل ابتلا به بیماری نارسایی مزمن کلیوی

در زمینه ابتلا به بیماری نارسایی کلیه دلایل مختلفی وجود دارد که در زیر به رایج ترین این علل اشاره شده است:

  1. عواملی که مانع از دفع ادرار شود:

چون سموم موجود در ادرار خود اثر منفی روی عملکرد کلیه دارند مانند مشکلات پروستات در آقایان.تنگی های مجرا.

  1. عواملی که باعث کاهش خون رسانی به کلیه ها شود:

مانندکمبود آب بدن.نارسایی قلبی و کبدی. کاهش ناگهانی فشار خون بدنبال عفونت های شدید یا سکته قلبی. آسیب به عروق کلیه بدنبال عمل جراحی یا تصادف.

  1. عواملی که روی خود بافت کلیه اثر میگذارند: 

مانند آسیب به بافت کلیه بدنبال تصادف یا ضربه مستقیم یا عمل های جراحی.مصرف بعضی داروها مانند داروهای شیمی درمانی و آنتی بیوتیک ها و داروهای مورد استفاده جهت سی تی اسکن.مصرف مواد مخدر والکل.عفونت های کلیه و دیگر نقاط بدن.

  1. برخی بیماریها در صورتیکه به موقع و بطور مناسب درمان نشوند:

مانند سنگ کلیه.برگشت ادرار در کودکان.لوپوس.برخی سرطان ها مانند مالتیپل میلوما.دیابت ، فشار خون و …

عوارض بیماری نارسایی مزمن کلیه چیست؟

  1. باعث افزایش سطح فاکتورهایی مانند اوره،کراتنین در خون می شود.

  2. باعث می شود بیمار دچار ادن یا تجمع مایعات در اندام های انتهایی مثل پاها و دست ها شود.
  3. با افزایش فشار خون باعث می شود  که بیمار دچار بیماری های قلبی عروقی نیز گردد.

نکته بسیار مهم:

یکی از مهمترین نکاتی که باید درنظر داشته باشیم این است که تغذیه و مکمل های غذایی مناسب نقش اساسی در کنترل، پیش گیری و فرآیند درمان این بیماری دارد.

همانطور که می دانید کلیه به عنوان یک صافی در بدن ما عمل می کند و می تواند املاح، مینرال ها و ویتامین های بدن را تصفیه کند پس اگر افراد از تغذیه ی مناسبی برخوردار باشند باعث می شود حجم فشاری را که برکلیه ها در هنگام تصفیه وارد می شود کمتر نمود و به کلیه استراحت داد تا روند پیشروی  این بیماری آهسته تر شود.

کلیه برخی املاح و ویتامین های مختلفی همچون فسفر، پتاسیم،منزیم  را در بدن تصفیه و برخی دیگر مانند ویتامین D را تولید می کند و یا حتی می توان  گفت در تولید خون نقش بسزایی دارد. 

اهمیت داشتن رژیم غذایی سالم

با توجه به موارد گفته شده در بالا می توان نتیجه گرفت که کلیه، نقش های مهم و متفاوتی را در بدن ما برعهده دارد بنابراین باید به تغذیه ی سالم اهمیت ویژه ای داد و برخی غذاها را از برنامه غذایی خود حذف و برخی دیگر را به آن اضافه کرد. به عنوان مثال:

فسفرها

برای کنترل فسفر در بدن می توانید برخی از مواد غذایی مثل لبنیات را به صورت کنترل شده مصرف کنید.

پروتئین ها

یکی دیگر از گروه های  غذایی که نقش مهمی را می تواند در کنترل روند پیشروی کلیه ایفا کند پروتئین ها می باشند همانطور که  می دانید محصولات دفعی پروتئین ها  در بدن اوره و کراتنین هستند پس باید این گروه غذایی را کنترل شده مصرف کرد تا سطح ترکیبات سمی تولید شده توسط آن ها  در بدن بالا نرود این کار باعث می شود از فعالیت و فشار وارده بر کلیه کاسته شود و در نتیجه این امر باعث می شود سرعت پیشروی بیماری نارسایی کلیوی در افراد مبتلا به این بیماری کاهش پیدا کند.

بنابراین رعایت یک رژیم غذایی مناسب و کنترل شده از لحاظ پروتئین،فسفر،پتاسیم،منیزیم و هم چنین کنترل مایعات دریافتی می تواند نقش بسزایی را در کنترل انواع بیماری ها خصوصا بیماری نارسایی کلیه  داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *