نکات مهمی که باید درمورد دیابت بدانید


14
نوامبر
دیابت چیست و علت ابتلا به آن چیست؟ برای درمان دیابت چه اقداماتی را باید انجام داد؟ این ها سوالاتی هستند که برای افراد زیادی دغدغه محسوب می شوند. ما امروز در مجله فاران شیمی قصد داریم به این بیماری و اهمیت آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
گلوکز، نوعی قند است که در خون یافت می شود و یکی از منابع اصلی انرژی بدن است اگر هورمون انسولین در بدن به اندازه کافی تولید نشود و یا بدن نتواند انسولین تولید شده را به درستی استفاده کند قند در خون انباشته می شود یا به عبارتی دیگر بدن نمی تواند قند را از خون به سلول ها برساند. به همین دلیل، سطح قند خون افزایش می یابد و بیماری قند ایجاد می شود.
انسولین هورمونی است که لوزالمعده در بدن تولید میکند. وظیفه انسولین در بدن انتقال قند خون به داخل سلول های بدن می باشد تا سلول ها از ان برای سوخت و ساز خود استفاده کنند. همانطور که گفته شد افرادی که قند خون بالایی دارند سطح انسولین خونشان کم می باشد و در صورت پیشگیری نکردن با گذشت زمان ،اندام های مختلف بدنشان دچار آسیب جدی می شوند.
به نوع 1 دیابت وابسته به انسولین گفته می شود می توان گفت نوع 1 یک بیماری خود ایمن می باشد منظور از بیماری خود ایمن این است که سیستم ایمنی بدن (گلبول های سفید) سلول های بدن را بیگانه شناسایی می کنند و شروع به مبارزه و تخریب ان ها می کنند. به بیان ساده تر می توان گفت در دیابت نوع 1 سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول های بتای لوزالمعده یا پانکراس که مسئول تولید انسولین هستند حمله می کند و آنها را نابود می سازد.
هنوز دلیل مشخصی برای این بیماری شناسایی نشده است اما می توان دلایل ژنتیکی و محیطی علت آغاز بیماری هستند.
نوع 2 یکی از شایع ترین انواع دیابت است که به دیابت غیر وابسته به انسولین هم شهرت دارد. در این بیماری بدن نمی تواند به طور مؤثری از انسولین موجود استفاده کند. به همین منظور لوزالمعده از طریق سلول های بتا شروع به تولید هر چه بیشتر انسولین می کند تا جایی که دیگر توانایی تولید این حجم از انسولین را ندارد، در این هنگام سطح تولید انسولین کاهش می یابد و در نتیجه میزان قند خون بالا می رود.
دیابت بارداری همانطور که از نام آن مشخص است در زمان بارداری زنان اتفاق می افتد. علت این امر این است که در زمان بارداری در بدن مادر هورمون های کاهش دهنده ی انسولین تولید می شوند که منجر به افرایش سطح قند خون می شوند. جالب است بدانید که این نوع فقط در دوران بارداری رخ می دهد و بعد از آن از بین می رود اما خطر ابتلا به دیابت در بانوانی که در دوران بارداری دچار قند خون بارداری می شوند افزایش می یابد.
درصورتی که به این بیماری اهمیت داده نشود عوارض آن در دراز مدت ظاهر خواهد شد از عوارض بالا بودن قند خون می توان به موارد زیر اشاره کرد.
به طورکلی می توان گفت افزایش قند خون را می توان به دو صورت مهار یا کنترل کرد:
افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع 1 معمولا به تجویز پزشک از انسولین استفاده می کنند. اما افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به تجویز پزشک معالج علاوه بر انسولین از بعضی از داروهای خوراکی مناسب قند خون بالا نیز می توانند استفاده کنند.