شروع فصل پاییز همواره با علائمی مشابه سرماخوردگی در افراد همراه است که لزوما دلیل آن وجود ویروس سرماخوردگی در بدن فرد نیست. از آنجایی که آلرژی و سرماخوردگی علائم مشابهی دارند، تشخیص این دو ممکن است کمی سخت باشد. اما باید در نظر داشت که این علائم میتواند نشانهی وجود آلرژی یا حساسیت باشد. برای اینکه بدانیم آلرژی چیست، چه علائمی دارد و با انواع آلرژی و روشهای درمان آن آشنا شویم، در این مطلب با ما همراه باشید.
آلرژی یا حساسیت چیست؟
در واقع آلرژی واکنش سیستم ایمنی به یک ماده خارجی است. آلرژی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به مواد خاصی بیش از حد واکنش نشان دهد. هنگامی که شما در معرض یک محرک آلرژن یا حساسیتزا قرار میگیرید، سیستم ایمنی بدن چندین ماده شیمیایی به نام هیستامین آزاد میکند. این ترشح بیش از حد هیستامین، همان چیزی است که باعث بروز علائم آلرژی میشود. برخی از مواد خارجی که آلرژی ایجاد میکنند شامل بعضی از مواد غذایی، گردهی گیاهان یا موی حیوانات خانگی میباشند. با توجه به نوع ماده حساسیتزا، افراد واکنشهای مختلفی نظیر التهاب، عطسه یا قرمزی چشم از خود نشان میدهد. هر ساله بیش از 10 تا 30 درصد بزرگسال جهان آلرژی را تجربه میکنند.


انواع آلرژی و علائم آنها
علائم آلرژی نتیجه فاکتورهای مختلفی نظیر نوع آلرژی و شدت آن میباشد.
آلرژی به مواد غذایی:
حساسیت غذایی عموما باعث ایجاد ورم، کهیر، حالت تهوع و خستگی میشود. اگر شما بعد از مصرف یک نوع غذا دچار واکنشهای شدید میشوید، توصیه میکنیم برای تشخیص علت دقیق این واکنش به پزشک مراجعه نمایید.
آلرژی فصلی:
این نوع آلرژی اغلب با عنوان تب یونجه یا رینیت آلرژی نیز شناخته میشود. علائم حساسیت فصلی شامل گرفتگی و آبریزش بینی و تورم چشمهاست و شبیه به سرماخوردگی است. این علائم اکثرا بهراحتی درمان شده و در صورت شدید بودن باید حتما به پزشک مراجعه نمایید.
آلرژی شدید:
واکنش ازدیاد حساسیت که معمولا درنتیجهی حساسیت شدید به یک آلرژن میباشد، میتواند منجر به ایجاد شوک آنافیلاکسی شود. در این حالت نفس کشیدن فرد دشوار شده و نیاز به اقدامات فوری اورژانسی دارد.
آلرژی پوستی:
آلرژی پوستی میتواند در اثر تماس با یک ماده حساسیتزا ایجاد شده باشد. همچنین با مصرف مواد غذاییای که به آن حساسیت دارید ممکن است در گلو یا دهان احساس خارش کرده یا علامت حساسیت به صورت یک راش پوستی ظاهر شود. انواع آلرژیهای پوستی شامل راش، اگزما، التهاب پوست، گلودرد، خارش، تورم چشم و کهیر میباشند.
علل ایجاد آلرژی چیست؟
محققان هنوز بهدرستی نمیدانند چرا سیستم ایمنی بدن در مقابل یک ماده خارجی بیخطر، واکنشهای آلرژیک ایجاد میکند. آلرژی میتواند علت ژنتیکی داشته باشد یا در اثر عوامل دیگری ایجاد شود.
چه عواملی ایجاد آلرژی میکنند؟
- بزاق یا موی حیوانات خانگی
- داروهایی نظیر پنیسیلین
- غذاهایی مثل بادامزمینی، لبنیات، تخممرغ
- نیش حشراتی مثل زنبور و پشه
- گیاهان و گرده درخت و گلها


سرماخوردگی و آلرژی چه شباهت ها و تفاوت هایی باهم دارند؟
همانطور که گفته شد آلرژی و سرماخوردگی میتواند علائم مشترکی داشته باشند؛ در جدول زیر برخی از علائم این دو را باهم مقایسه کردهایم:


روش های تشخیص آلرژی
آلرژی توسط پزشک و از راههای مختلفی تشخیص داده میشود. پزشک سوالاتی پیرامون علائم شما میپرسد و در صورت رویت عارضه پوستی آزمایشهای تکمیلی انجام میشود.
تشخیص آلرژی از راه پوست:
معمولترین روش تشخیص آلرژی، تشخیص از راه پوست است. در طول آزمایش، پوست با سوزنهای کوچک حاوی ترکیبات فعال حساسیتزا، تحریک و واکنش پوستی جهت وجود حساسیت بررسی میشود.
تشخیص آلرژی از راه آزمایش خون:
در این آزمایش آنتیبادی ایجاد کننده آلرژی یا ایمنوگلوبولین Eو(IgE) بررسی میشود


نقش آلرژی در ایجاد سایر بیماریها
آسم و آلرژی
آسم از مشکلات رایج دستگاه تنفسی است که منجر به سختی در تنفس میشود. آسم با آلرژی رابطه مستقیم دارد و در واقع آلرژی باعث ایجاد آسم یا وخیمتر شدن آن میشود که آسم آلرژیک نامیده میشود.
سرفههای آلرژیک
عطسه و سرفه از علائم رایج حساسیت فصلی هستند. این علائم نتیجه واکنش شدید بدن به ترکیبات آلرژیزا میباشد. برخلاف سرفههای مزمن، سرفههای آلرژیک موقتی هستند و ممکن است به صورت فصلی ظاهر شوند.
آلرژی و برونشیت
برونشیت در اثر حمله ویروس یا باکتریها ایجاد میشود. آلرژی نیز میتواند از عوامل ایجاد کننده برونشیت باشد. برونشیت حاد چند روز یا چند هفته و برونشیت مزمن ممکن است چند ماه طول بکشد. از اصلیترین دلایل برونشیت مزمن قرار گرفتن در معرض ترکیبات حساسیتزایی نظیر دود سیگار، گرد و خاک، آلودگی هوا، گرده گل و بخار ترکیبات شیمیایی است.
پیشگیری و درمان آلرژی:
در بیشتر افراد، آلرژی مشکلی جدی نیست و حتی افرادی که در معرض خطر شوک آنافیلاکسی قرار دارند میتوانند این شرایط را کنترل و مدیریت کنند. در بیشتر موارد با تغییر شرایط زندگی، مصرف دارو و اجتناب از مصرف مواد حساسیتزا میتوان آلرژی را کنترل و درمان کرد.
بهترین راه پیشگیری از آلرژی دور ماندن از ترکیبات حساسیتزا است اما داروهایی نیز برای درمان و کنترل آلرژی وجود دارد:
درمان دارویی:
این نوع درمان به وخامت آلرژی بستگی دارد و عموما شامل مصرف آنتیهیستامینها جهت کنترل علائم است. از جمله داروهای موثر در درمان آلرژی میتوان به آنتیهیستامینها، کورتیکواستروئیدها، ستیریزین، لوراتادین و مهارکننده گیرنده لکوترین نظیر مونته لوکاست اشاره کرد.
ایمنوتراپی:
ایمنوتراپی یک درمان بلند مدت برای آلرژی است. در ایمنوتراپی ترکیباتی در فواصل زمانی مختلف به بدن وارد میکنند تا بدن به آنها عادت کند و در نهایت علائم واکنش آلرژیک کاهش پیدا کند.
اپی نفرین اورژانسی:
تزریق اپی نفرین در مواردی نظیر شوک آنافیلاکسیِ ناشی از آلرژی تا رسیدن به مراکز درمانی توسط اورژانس انجام میگیرد.
درمان آلرژی فصلی با مونته لوکاست محصول شرکت فاران شیمی
با شروع فصل پاییز و بروز آلرژیهای فصلی، محصول مونته لوکاست، تولید شده توسط شرکت داروسازی فاران شیمی، به دو شکل قرص جویدنی 5 میلیگرم و قرص روکشدار 10 میلیگرم با نسخه پزشک قابل دسترسی میباشد. قرص جویدنی 5 میلیگرم جهت مصرف کودکان 6 تا 14 سال و قرص روکشدار 10 میلیگرم جهت مصرف بزرگسالان تجویز میشود. مونته لوکاست جزو داروهای مهارکننده لکوترین میباشد که در کنترل و بهبود علائم آسم و بهبود علائم رینیت آلرژیک نقش دارد.
محصول مونته لوکاست برای چه مواردی استفاده می شود؟
- پیشگیری و درمان آسم در بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال
- پیشگیری از برونکواسپاسم ناشی از ورزش (آسم ورزشی) در بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال
- بهبود علائم ناشی از رینیت آلرژیک فصلی و غیر فصلی در بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال

